Boekbespreking: Ambitie met een grote M. Voluit leven als medicus, moeder en mijzelf.


Dit boek is bedoeld voor alle vrouwelijke artsen die hun werk op een eigen, positieve manier willen combineren met hun gezin en andere levensrollen, en die niet willen inleveren op hun toekomstplannen en ambities. Je wordt immers arts om van betekenis te zijn voor mensen en om jezelf te ontwikkelen, niet om in een voortdurende spagaat tussen werk en thuis te belanden of afgebrand te raken, aldus Marleene de Ridder (gezondheidswetenschapper, gecertificeerd coach).

Het boek bevat veel bekende onderwerpen. Beslist anders dan anders is de stimulerende ‘duw’ om ambitieus te zijn en te blijven, veel en hard te werken en al je levensrollen te combineren. Je hoeft niet te kiezen tussen óf werken óf een gezin. Het combineren van je ambities als arts, als moeder en als individu geven inspiratie en energie als je het op je eigen, dat wil zeggen de best bij jou passende manier, invult en kunt doen. In vogelvlucht wordt het leven geschetst van vrouwelijke artsen anno nu, de mogelijkheden, en onzichtbare factoren (mind bugs) die het artsenleven voor vrouwen (helaas) ingewikkelder maken dan dat van hun mannelijke collega’s met gezinnen. Je kunt lezen hoe je kunt kiezen voor én/ én zonder in te leveren op je ambities.

Het succes daarvan staat of valt met hoe goed jij voor jezelf zorgt, het traditionele zorgpatroon weet om te draaien, en je realiseert dat bepaalde drukke of zware perioden maar tijdelijk zijn. De Ridder haalt Joanna Barsh (McKinsey & Company) aan, die het ‘DNA’ van vrouwelijke leiders onderzocht en ontdekte dat voor deze vrouwen de work-life balance op zich een onhaalbaar doel is. Zij ervoeren de combinatie van werken en moederschap als een ‘gecontroleerde disbalans’ en konden hiermee goed de regie houden. Essentieel is dat je op een intelligente, doelgerichte en proactieve manier weet te balanceren tussen werk, gezin en jezelf.

Dus: richt je niet zozeer op balans, maar omarm de kunst van het balanceren. Er volgen zes strategieën om te balanceren: jongleren, afwisselen, uitbesteden, combineren, het Nieuwe Werken, en simplificeren.

Het boek bevat handzame oefeningen, zinvolle lees- en kijktips, met tussendoor interessante en informatieve interviews met vrouwelijke artsen. Zij zijn van verschillende leeftijden en geneeskundige specialisaties en vertellen open over hun ambitie, carrière en gemaakte keuzes. Kortom, een stimulerend en lezenswaardig boek voor alle hoger opgeleide vrouwen met ambitie zoals artsen, notarissen, advocaten, economen enzovoort.

Daniëlle Aldershoff – interim manager en loopbaanadviseur

Ambitie met een grote M
Voluit leven als medicus, moeder en mijzelf
Maleene de Ridder. Réunion, 2013. ISBN 978 90 792 6315 8.
Zie www.professioneelbegeleiden.nl (januari 2014)

Ga naar Over Daniëlle Aldershoff
Ga naar Referenties

Meer weten? Neem contact op.

Secured By miniOrange