Boekbespreking: Het bedrijf, de verkorte handleiding


Dit boek is een echte aanrader, het maakt helemaal waar wat de titel, ondertitel en achterflap aankondigen! Ondernemers, managers en medewerkers: iedereen is gebaat bij een goed inzicht in hoe bedrijven en organisaties functioneren en draaien. Maar wie wil zich door dikke stapels van vaak abstracte, marketing-, strategie- en managementliteratuur worstelen?

Machiel Emmering benoemt vier pijlers waarop elk bedrijf rust: 1. Doelen, 2. Werk, 3. Middelen en 4. Mensen. Vervolgens beschrijft hij deze 4 pijlers van abstract naar concreet, en geeft ook de onderlinge samenhang aan. Dat alles doet hij in beknopte, heldere en vriendelijke taal, zonder blabla of wollige woorden, en illustreer hij met eenvoudige en duidelijke tabellen en schema’s. Waar nodig noemt hij de namen van bekende wetenschappers of bedrijfskundigen, zodat je zelf door kan zoeken naar meer verdieping en meer details en achtergrond.
Samenvattend: bedrijven / organisaties draaien om doelen, werk, middelen en mensen.

  • Een organisatie wil doorlopend een of meer doelen bereiken.
  • Hiervoor moet werk worden geregeld en verzet
  • Daarvoor zijn middelen nodig (die optimaal moeten worden ingezet)
  • Dit geheel wordt aangeslingerd en gerealiseerd door mensen.

Alles van bedrijfskunde in één boek, aangeboden vanuit een handzaam en logisch raamwerk. Het boek is nuttig voor zowel ervaren mensen (die op zoek zijn naar een samenvattende handleiding van relevante management en bedrijfskundige literatuur) als voor geïnteresseerden zonder bedrijfskundige achtergrond die zich snel willen bijspijkeren (en waar nodig zelf de achterliggende literatuur induiken voor verdieping).
Het 4-pijler model is een tijdloos en handzaam raamwerk, dat voor elk bedrijf geldt: klein of groot, Europees of Aziatisch, vroeger en nu, zowel in de profit als non profit sector. Het enige minpunt is dat er geen lijst met concrete literatuurverwijzingen of register van relevante literatuur bijgevoegd is. Ik hoopte dit op de website van de auteur of elders op internet te kunnen vinden, maar  helaas. Je kunt natuurlijk zelf contact opnemen met de auteur over specifieke verdiepingsliteratuur.
Kortom, dit boek is een goede toegang en introductie in bedrijfsmatig denken binnen commerciële bedrijven en non profit organisaties.

Daniëlle Aldershoff van DEA Management & Advies (interim management, beleidsadvies, loopbaanbegeleiding)


Het bedrijf, de verkorte handleiding

dr. Machiel Emmering
Uitgeverij Business Contact, 2015
Zie Recensies LoopbaanVisie (september 2015) (is 2e recensie op pagina)

Ga naar Over Daniëlle Aldershoff
Ga naar Referenties
Meer weten? Neem contact op.

Secured By miniOrange